duminică, 8 ianuarie 2012

Realizarea unei ferme de iepuri, avantaje si dezavantaje

Cresterea iepurilor este una din cele mai profitabile afaceri din domeniul zootehnic, un domeniu neglijat, dar care a inceput sa se dezvolte din ce in ce mai mult in ultimii ani, in plus, in aceste vremuri de criza economica este printre putinele domenii care vor ramane profitabile. Motivul este simplu, orice afacere care produce va creste exponential in comparatie cu majoritatea afacerilor existente la ora actuala in Romania, afaceri care nu fac altceva decat sa intermedieze banii.
Daca doresti sa pornesti afacerea cu fonduri nerambursabile ai sanse de 91% sa le obtii. Uniunea Europeana (fonduri nerambursabile) iti asigura 60-65% din investitie. In prezent este acoperit doar 36% din necesarul de carne de iepurela nivel mondial.
In orice crescatorie de iepuri, indiferent de marime, exista un numar de animale, femele si masculi, numit “efectiv matca” sau efectiv de reproductie. Aceste animale trebuie sa se incadreze in anumite limite de varsta si, practicand reproductia, sa asigure producerea animalelor tinere pentru sacrificare, precum si exemplarele necesare reinnoirii treptate a efectivului matca. Altfel spus, chiar si atunci cand crescatorul nu doreste sa-si sporeasca numarul animalelor adulte din crescatorie este absolut necesar sa realizeze procesul de reproductie. Daca avem in vedere o ferma de iepuri mica, in sistem gospodaresc, cu un efectiv matca de 10 femele si 2 masculi, un calcul, plecand de la calitati mijlocii ale animalelor si, de asemenea, de la conditii de hranire si intretinere mijlocii, ne arata ca, in decursul unui an calendaristic, prin reproductie se pot obtine 100-150 exemplare de tineret in varsta de 4, pana la 8 luni.
Dar realizarea inmultirii in conditii avantajoase, ca si posibilitatea de a dispune de date concrete pentru calcularea eficientei economice a fermei de iepuri sunt conditionate de cunoasterea tuturor aspectelor privind reproductia iepurilor de casa.
Precizam ca atunci cand ne referim la procesul de reproductie al acestora avem in vedere urmatoarele particularitati de ordin biologic si tehnic ce privesc:
- maturitatea sexuala si varsta optima a animalelor din efectivul matca;
- monta si caldurile;
- gestatia;
- fatarea;
- alaptarea si intarcarea;
- reluarea ciclului de reproductie, respectiv monta dupa fatare.
Tineretul devine apt pentru a se reproduce, in principiu, atunci cand greutatea corporala ajunge la circa 80% din greutatea medie a animalelor adulte. Aceasta greutate si deci momentul cand iepurii tineri se dau pentru prima data la monta corespunde cu varsta de 5-8 luni, diferentele fiind conditionate de rasa ierpurilor. Pentru rasa Chinchilla, pe care o recomandam crescaatorilor incepatori, varsta maturitatii sexuale este in medie de 7 luni. Subliniem insa faptul ca, pentru stabilirea momentului primei monte, hotaratoare este greutatea corporala. Altfel spus, iepurii tineri pot fi dati la monta si la o varsta sub 7 luni, daca au greutatea aratata mai sus. Ca si in cazul altor specii de animale, nu este bine sa se foloseasca la reproductie animale prea tinere, dar nici batrane, deoarece prin imperecherea animalelor cu asemenea varste se obtin putini pui la fatare si acestia vor fi insuficient de vigurosi si mai predispusi la imbolnaviri. Varsta pana la care se folosesc iepurii la reproductie, in crescatoriile de tip gospodaresc, este de 3 ani pentru femele si de 4 ani pentru masculi. Dupa instalarea maturitatii sexuale, iepuroaicele pot fi date la monta in orice anotimp, deoarece caldurile apar, in mod ciclic, la intervale de 8-10 zile in tot cursul anului.
Este de retinut insa ca, datorita unor rationamente de ordin tehnologic, se recomanda realizarea unei ferme de iepuri de tip gospodaresc – deci cu intretinerea iepurilor in custi sub cerul liber sau sub sopron – cel mai bine este ca monta sa se limiteze numai la perioada 1 martie-1 august. Se constata ca, desi apar in tot cursul anului, caldurile la iepuroaice, se manifesta cu mai mare intensitate primavara si toamna si pot fi depistate mai usor. Pentru a se asigura rezultate bune ale procesului de reproductie, in efectivul matca trebuie sa existe un anumit raport de sexe, respectiv un mascul la 8-10 femele.
Masculii vor fi folositi la monta de doua sau cel mult trei ori pe zi.
Elementele unei crescatorii:
a) Structuri din otel zincat la cald incluzand acoperisul izolant, inchideri laterale si tamplarie.
b) Amenajari interioare – custi
Cuibul este parte integranta a custii si este compus din :
1.Despartitor din tabla care delimiteaza locul cuibului de locul femelei de reproductie.
2.Treapta cuib din plastic care sprijina pe suporturi ale brantului care delimiteaza diferite locuri de cuib
c) Alimentul va fi luat din soloz cu ajutorul motoreductorilor si a melcului si depozitat in palniile de incarcare pozitionate la capatul randului, de unde ulterior liniile de transport alimenteaza fiecare cusca in troaca.
d) Plugurile racloare cu dubla lama pentru curatarea zilnica sau cu o lama unica pentru cu ratirea lunara.
Instalatiile de ventilare fortata, incalzire si racire cu control microclimatic gestionat de tablouri automate si sonde de prelevare. Ferestre din PVC cu lamele pentru directioanrea aerului care intra de panourile evaporatoare.
e) Custi in aer liber
Special studiate pentu cresterea in aer liber. Sunt imbracate pe toate laturile cu panouri sandwich de 40 mm grosime cu tabla prevopsita si in interior spuma poliuretanica cu inalta putere de izolare care asigura bune conditii de comfort al animalului. Deschiderea tip “cutie” a usii pentru manevrele de gestionare a animalelor poate fi manuala sau automata.

Pentru final vizionati urmatorul reportaj de la vecini. Eu cred camerita sa invatam de la ei.

Un comentariu: