duminică, 8 ianuarie 2012

Patru miliarde euro aduse în economie prin proiectele europene destinate agriculturii

Proiectele europene din domeniul agricol au adus în economie patru miliarde euro, potrivit datelor Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.
Astfel, APDRP a efectuat, până în prezent, plăţi de aproximativ 4 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o absorbţie efectivă de peste 40%. Până la această dată, au fost selectate spre finanţare 48.073 de proiecte în sumă de 4,58 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o angajare de 47% a fondurilor disponibile prin PNDR.
În ceea ce priveşte modernizarea exploataţiilor agricole (Măsura 121), finanţările europene au vizat în principal culturile de câmp, mai precis achiziţionarea de utilaje specifice. Astfel, 1.064 de proiecte de investiţii, pentru care APDRP a semnat deja contractele de finanţare, au ca scop dotarea cu maşini agricole.
Alte proiecte au în vedere investiţii în creşterea porcilor, păsărilor sau bovinelor, principalele achiziţii fiind direcţionate spre construcţia de clădiri. Este vorba despre aproximativ 300 de proiecte. În plus, Agenţia finanţează peste 260 de proiecte de investiţii care sunt axate pe agricultură ecologică.
Pentru creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere (Măsura 123) majoritatea investiţiilor s-au concentrat pe industria alimentară (709 proiecte), procesarea produselor silvice atrăgând 135 de beneficiari. În industria alimentară APDRP a contractat şi 39 de proiecte care vizează procesarea BIO a produselor agricole. Majoritatea beneficiarilor este reprezentată de microîntreprinderi, aproximativ 714.

Peste 125 milioane euro pentru microîntreprinderi
Prin Măsura 312 „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi”, au fost finanţate 2.157 de noi microîntreprinderi, valoarea totală a tuturor acestor proiecte fiind de 125, 56 milioane euro.
Proiectele de investiţii în turismul rural (Măsura 313) constituie un domeniu care a atras finanţări de 379 milioane euro prin 921 de proiecte contactate. Dintre acestea, peste 720 au solicitat fonduri nerambursabile pentru construcţia sau modernizarea de structuri turistice de cazare, alimentaţie publică şi agrement. Valoarea totală a investiţiilor este de 337 milioane euro.
Peste 1,14 miliarde de euro sunt angajate în investiţiile pentru renovarea şi  dezvoltarea satelor (Măsura 322), fiind vorba de 369 de proiecte.
„Rezultatele de până acum arată contribuţia majoră pe care fondurile europene derulate de APDRP o au în economia rurală. Putem spune că se aduce un aport semnificativ la progresul mediului rural românesc. Cred că nu mai există vreo comună în care să nu fie o investiţie publică sau privată pe care să nu o sprijinim.
Nu mai sunt mulţi bani disponibili, aşa că sfatul meu pentru toţi cei interesaţi este acela de a demara cât mai repede demersurile pentru alcătuirea proiectelor. În contextul unei concurenţe acerbe pentru obţinerea finanţării, APDRP va selecta doar cele mai bune şi viabile proiecte” a precizat Mihai Gavril Vădan, directorul general al APDRP.
Sursă: Capital

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu