duminică, 8 ianuarie 2012

România poate exporta anul acesta 12 milioane tone de cereale

Fiecare an este influenţat nu doar de evenimente, ci şi de persoane care “fac agenda” şi care reprezintă repere pentru momentul în care vrei să descifrezi iţele trecutului. Într-un an atât de complicat cum a fost 2011 ce poţi alege ca jaloane pentru viitor? Faptul că economia a crescut în ultima parte a anului peste aşteptări? Faptul că aceeaşi parte a anului a domolit şi optimismul în legătură creşterea viitoare prin acutizarea în Europa a crizei datoriilor suverane? Faptul că pe zona fondurilor europene lucrurile încep să se mişte?
Iată şapte persoane publice sau anonime care, prin ceea ce au făcut în 2011 au influenţat în bine sau în rău societatea.
Unde am fi fost acum fără anul agricol de excepţie?
A “salvat” economia şi a ţinut jos inflaţia. Anul agricol de excepţie a contribuit din plin la creşterea economică a României, atât cât va fi ea, după doi ani consecutivi de cădere. Ce se va întâmpla în 2012 mai ales pe acest fond al prelungirii perioadei fără ploi semnificative, rămâne de văzut, dar, în ceea ce priveşte 2011, cu o valoare estimată a producţiei de 12 mld. euro agricultura s-a aflat în fruntea ramurilor care au mişcat economia în sus, chiar dacă creşterea se va situa pe tot anul la sub 2% din PIB.
Producţiile de grâu, porumb sau floarea soarelui au fost cu 20%-30% mai mari decât în 2011. Acest lucru s-a văzut în trimestrul al treilea când banii câştigaţi în agricultură au asigurat o creştere economică de 4,4%.
Agricultura îşi va majora contribuţia la formarea PIB-ului după ce vom afla datele la T4 spre 7,5% probabil, de la o medie de 6% în anii trecuţi.
Cele patru recolte principale – grâu, porumb, floarea soarelui şi rapiţă – valorează în 2011, la preţurile de pe pieţele externe, 4,5 mld. euro – cu 1,5 mld. euro mai mult decât anul trecut -, iar valoarea totală a producţiei agricole a fost estimată de Ministerul Agriculturii la 12 mld. euro, în creştere cu 20% faţă de 2010, când Institutul Naţional de Statistică a raportat o producţie de 10 mld. euro.
Agricultura a ajutat şi exporturile. Doar în prima jumătate a anului ea a contribuit la exporturi cu 1,7 mld. euro, ceea ce înseamnă un plus de 70% faţă aceeaşi perioadă a lui 2010.
Agricultura a avut partea ei de contribuţie şi la menţinerea inflaţiei în ţintele BNR. În noiembrie, inflaţia anuală a coborât la 3,44%, un nou minim după 1990 după cel din septembrie de 3,45%, De remarcat este că, deşi preţurile au crescut uşor în ultimele luni, în vară ele au scăzut vreme de trei luni ca urmare a ieftinirii alimentelor pe fondul anului agricol bun. Inflaţia a intrat, astfel, în ţinta de 2-4% a BNR, fiind sub estimarea Băncii Naţionale de 4,6% pe întreg anul.
Din acest punct de vedere, latifundarul român sau ţăranul anonim sunt “omul anului 2011″ având influenţe mult mai directe în economie decât multe alte personalităţi publice.
În bună măsură şi alte personalităţi au influenţat, în felul lor, anul 2011 ca fiecare alt an, de altfel. Unii au şocat prin atitudinea lor, alţii au avut o influenţă pozitivă.
Citeşte mai mult în Ziarul Financiar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu