duminică, 8 ianuarie 2012

Jumătate din laptele de pe piaţa românească, asigurat de 7% dintre crescătorii de vaci

În jur de 7% din crescătorii de vaci asigură jumătate din laptele existent pe piaţa din România, potrivit preşedintelui Asociaţiei Crescătorilor de Vaci Holstein-Ro, Costel Caraş.
Astfel, spune acesta, în România, 93-94% din cei care produc lapte sunt în ferme de 3-5 capete şi dau în jur de 50-60% din laptele românesc, iar restul de 6-7% produc diferenţa de 40-50%.
“România este unică şi total atipică pentru că există o concentrare într-o parte şi o mare disipare în cealaltă. Noi avem 93-94% din cei care produc lapte cu ferme de 3-5 capete. Ei dau în jur de 50-60% din laptele românesc, iar restul de 6-7% fac diferenţa de 50%. Procesatorii ştiind asta, în momentul în care vine primăvara, când începe să producă vaca mai mult lapte, se îndreaptă spre cei mici, cu lapte neconform pentru că le dă un preţ mai mic, să zicem circa 80 de bani pe litru, decât celor care produc lapte conform. Iarna, când nu există lapte sunt în stare să vină târâş la cei mari să ia lapte conform cu 1,5 lei”, a spus Costel Caraş, citat de Agerpres.
În consecinţă, crescătorii care deţin ferme mari de vaci în România vor o schemă de ajutor de stat pe calitatea laptelui, pentru recompensarea celor care au făcut investiţii în ferme şi pot livra procesatorilor lapte conform cu normele europene.
“Prelungirea perioadei de tranziţie pentru procesarea laptelui neconform, până la finele lui 2013, este un lucru bun pentru micii fermieri, dar care îi dezavantajează pe cei mari care au făcut investiţii în fermele lor, costisitoare de altfel, şi care sunt greu de recuperat în condiţiile în care procesatorii se îndreaptă mai mult către cei care produc lapte neconform în perioada de vară, deoarece le pot da astfel un preţ mai mic pe litrul de lapte”, a declarat Caraş.
Marii fermieri spun că laptele muls în fermele mici, în condiţii improprii cu normele europene, se amestecă cu cel din fermele mari în momentul procesării, iar consumatorul nu este informat ce fel de lapte consumă.
Micii fermieri ar trebui stimulaţi să crească vaci de carne
“Laptele din fermele mici este combinat cu cel de calitate, muls în condiţii moderne, iar pe raft nu există produse care să îţi spună că e făcut din lapte conform, de la o anumită fermă. Totul se amestecă”, a explicat reprezentantul crescătorilor de vaci.
În opinia acestuia, ajutorul de stat s-ar putea concretiza prin stimularea micilor fermieri, cu 3-5 vaci, să se îndrepte pe subvenţiile pentru vaca de carne, iar cei care au făcut investiţii în ferme să rămână pe producţia de lapte.
“Statul ar trebui să-l încurajeze pe fermierul mic să renunţe la lapte şi să se orienteze pe vaca de carne. Şi ei trebuie să trăiască, dar trebuie găsit un sistem pentru a-i sprijini. Cei mari, acel procent de 6-7% dintre fermieri, ar putea prelua şi cantitatea produsă de cei 94%. Cota de lapte în mod normal, la perfomanţa europeană de azi, trebuie să fie obţinută de la 500.000 - 600.000 de vaci, iar noi avem 1,7 milioane de vaci de lapte. Dacă un milion ar pleca spre carne şi ar da şi ceva lapte pentru consumul propriu, avantajul ar fi şi pentru ei dar şi pentru ţară”, a mai spus Costel Caraş.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu