duminică, 8 ianuarie 2012

Anul viitor, România va exporta 20.000 tone carne de porc

Oficialii Ministerului Agriculturii estimează că exporturile României de carne de porc în 2012 vor fi de 20.000 tone.
Această cifră este raportată la producţie şi la faptul că există 49 de unităţi de producţie şi un abator, care au primit avizul de a exporta carne de porc în ţările intracomunitare.
„Sistemul pentru comerţ intracomunitar este deschis şi reprezintă punctul de plecare pentru extinderea canalului securizat pentru toate unităţile care îndeplinesc condiţiile de biosecuritate şi sanitare veterinare. Astfel, se aşteaptă o scădere a importurilor de carne de porc şi o creştere a procentului de export pentru echilibrarea balanţei comerciale la acest produs”, potrivit Ministerului Agriculturii.
În anul 2010, producţia de carne de porc a fost de circa 553.000 tone în viu, iar în primele zece luni ale anului 2011 datele operative indică o producţie de aproximativ 365.000 tone în viu. În ceea ce priveşte importul de carne de porc în România, acesta a fost în anul 2010 de circa 200.000 tone carne de porc, iar în primele opt luni ale anului 2011 cantitatea importată a fost de 106.000 tone carne de porc.
Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, România este autorizată să comercializeze şi să exporte carnea de porc pe piaţa intracomunitară şi în ţările terţe. Decizia a fost luată în cadrul şedinţei Comitetului permanent pentru lanţul alimentar şi sănătatea animalelor care s-a desfăşurat la Bruxelles în data de 6 decembrie 2011.
În acest context, participarea României cu carne şi produse din carne de porc la comerţul intracomunitar şi exportul către ţările terţe, se va realiza după publicarea Deciziei în Jurnalul Oficial European.
Potrivit MADR, la baza acestei hotărâri a stat raportul elaborat de către specialiştii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, care a prezentat modul în care autoritatea competentă din România a implementat atât Programul Naţional de Monitorizare şi Control al Pestei Porcine Clasice în România cât şi sistemele de biosecuritate şi trasabilitate dezvoltate în cadrul sistemului canalizat. De asemenea, la această decizie au contribuit şi demersurile făcute de reprezentanţii MADR, ai asociaţiilor profesionale din domeniu, precum şi de membrii Reprezentanţei Permanente a României la Bruxelles.
La rândul său, ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, a purtat personal discuţii pe această temă cu John Dalli, comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorului şi cu Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală.
„Această reuşită se datorează eforturilor de peste un an de zile iar acest accept, care trebuie conservat prin toate măsurile de securitate sanitare-veterinare, certifică faptul că în perspectiva imediată vor beneficia de această măsură cât mai multe ferme crescătoare de porci, unităţi de procesare a cărnii de porc şi a preparatelor din carne de porc. Reluarea exporturilor înseamnă relansarea sectorului cu efecte benefice asupra dezvoltării şi a valorificării producţiei de cereale şi plante tehnice”, a declarat ministrul Valeriu Tabără.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu