duminică, 8 ianuarie 2012

Rase de porci de carne cunoscute

In cadrul acestui articol gasiti informatii detaliate cu privire la cele mai cunoscute rase de porci de carne din intreaga lume, care se regasesc si in Romania. Acestea sunt recomandate de specialistii din domeniu atat pentru reproducere cat si pentru sacrificare, putand fi crescuti atat in ferme cat si in gospodariile proprii.
1. American Landrace – diferitele tipuri ale rasei Landrace, sunt descendente ale faimoasei rase de carne Danish Landrace, rasa dezvoltata in Danemarca. Dezvoltarea acestei rase a inceput in jurul anului 1895 si a rezultat din incrucisarea rasei Marele Alb din Anglia cu o rasa locala. Datorita rasei Landrace, Danemarca a devenit cea mai mare exportatoare de slanina, avand Anglia ca principala piata de desfacere.
American Landrace face parte din categoria de rase de porci. Caracteristicile rasei: culoare alba, corpul lung, cu 15-17 perechi de coaste. Arcul coloanei este mulat, mai putin pronuntat fata de marea majoritate a speciilor de suine. Pentru unii porci, spatele este aproape plat. Capul este lung si destul de ingust, iar falcile sunt curate. Urechile sunt mari si greoaie, situate aproape de fata. Pulpele din spate sunt lungi cu un aspect rotunjit. Lateralele trunchiului sunt lungi si bine lasate pe flancuri. Scroafele sunt prolifice si satisfacatoare ca mame. Scroafele au fost intotdeauna apreciate pentru capacitatea lor de a produce lapte. Studiile au aratat ca productia maxima de lapte este atinsa dupa 5 saptamani de lactatie, mai tarziu decat la alte rase.
Culoarea parului este alba, iar pe corp scroafele prezinta pete de culoare inchisa. Cativa pori mai inchisi la culoare pe piele sunt permisi, dar parul negru nu. Porcii cu pete negre nu sunt eligibili pentru inregistrare.
2. Marele Negru – a fost rezultatul incrucisarii dintre rasele de culoare neagra Devon si Cornwall si porcii europeni descoperiti in estul Angliei. In prezent, Marele Negru este crescut pentru productia de carne macra si sunca. In Anglia a fost adesea incrucisat cu Marele Alb si Albul Mijlociu. Au existat cateva importuri canadiene ale rasei Marele Negru in 1920, dar rasa nu a fost niciodata foarte numeroasa in America de Nord.
Marele Negru este o rasa de statura mare si intotdeaua de culoare neagra. Porcii din aceasta rasa au capul mare si drept, cu urechi lasate. Au o buna adancime a corpului, o lungime rezonabila si un spate puternic. Parul este fin si mai degraba subtire, puternic si pigmentat in negru.
Urechile foarte lasate sunt si ele o caracteristica a rasei. De fapt, urechile sunt atat de mari incat acopera mare parte a fetei si pare sa-i obstructioneze vederea. Rasa este cunoscuta pentru natura sa docila, iar unii au sugerat ca, datorita faptului ca ii este obstructionata vederea ii determina temperamentul sau neagresiv. Oricare ar fi cauza, acesti porci par sa se miste mult mai incet si deliberat, comparativ cu alte rase.
Despre aceasta rasa se spune ca ar avea un nivel ridicat de forta si cumpatare. Pe de alta parte, rasa nu pare sa se maturizeze la fel de bine ca alte rase. In plus, culoare neagra este o caracteristica nu foarte apreciata de procesatori.
3. Marele Alb – Este de departe cea mai des intalnita rasa din lume, daca tinem cont de faptul ca suinele din rasa Yorkshire din SUA si Canada sunt descendenti directi ai Marelui Alb. Virtual, toate tarile din lume care valorifica strict carnea de porc au efectuat importuri din aceasta rasa.
Marele Alb se distinge prin aspectul lor deosebit de pitoresc, urechile ridicate, culoare alba, piele rozalie si laterale adancite. Au fost valorificati pentru productia de bacon inca de la inceputurile rasei. Dupa cum sugereaza si numele, se caracterizeaza prin marime.
Marele Alb este recunoscut pentru instinctele sale materne ridicate, cat si pentru productia mare de lapte. Nu sunt numai supli si activi, dar sunt si destul de stabili pe picioare. Isi poarta lungimea considerabila cu gratie si usurinta. Inaltimea lor, sau lungimea picioarelor, ii ajuta sa ramana activi si sa aiba o viata lunga.
Desi Marele Alb a fost creat initial ca o rasa activa si de exterior, se descurca foarte bine si in conditii de aglomeratie si spatiu limitat. Atat ea, cat si descendentii ei, rasa Yorkshire, se regasesc in toate incrucisarile de rase si programele de reproducere alternativa care folosesc doua sau mai multe rase, nu numai in locul de origine, ci in toata lumea. De obicei, scroafa folosita pentru aceste programe are mai mult de jumatate din gene de la Marele Alb. In timp ce scroafele acestei rase au o reputatie de invidiat, vierii nu trebuie sa fie nici ei subestimati. Ei pot imprima definitiv uniformitate si calitate intr-o productie de porci. In timp ce marea majoritate a acestor porci ajung pe piata, cele mai bune scroafe tinere sunt selectate ca mame pentru urmatoarea generatie de porci.
4. Belgian Landrace – dezvoltarea acestei rase a inceput spre sfarsitul anilor ’20. In anii ’30, rasa German Landrace a fost introdusa in Belgia si apoi incrucisata cu rasa Septel local. S-a afirmat atunci ca rasa Septel german care fusese introdusa continea o infuzie din Marele Alb Britanic.
Scroafele sunt mame foarte bune, avand o buna lactatie. In Belgia, exista obiceiul de a intarca purceii la varsta de trei saptamani. Rasa a fost special selectata pentru performantele bune in reproducere.
Productia comerciala in Belgia foloseste adesea scroafele de Belgian Landrace si vierii Pietrain in productia de rase incrucisate. Se spune ca rasa Pietrain este folosita la incrucisari pentru un plus de calitate.
Belgian Landrace este un exemplu excelent de rasa care a fost selectata pentru a intrunii conditiile unor medii si piete specializate.
5. Lacombe – rasa Lacombe este a cincea rasa de suine din Canada. Porcii din aceasta rasa sunt de marime medie, de culoare alba, cu urechi mari si grele, au corpul lung, picioarele destul de scurte si carnosi ca si conformatie. Rasa a fost selectata si apreciata mai ales pentru rapiditatea cu care se dezvolta si pentru docilitate, mai ales scroafele. A fost acordata o atentie deosebita castigarii in greutate, ratei de crestere, eficientei conversiei hranei, calitatii carcasei si sanatatii fizice.
Scroafele suporta bine sarcina si dau nastere la purcei care se dezvolta rapid si eficient, avand caracteristici valoroase ale carcasei.
Rasa s-a raspandit nu numai in Canada, ci a fost exportata si in Statele Unite ale Amercii, Japonia, URSS, Mexic, Puerto Rico, Italia, Marea Britanie, Germania de Vest si alte state.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu