duminică, 8 ianuarie 2012

Anul agricol 2012 nu va mai fi unul de excepţie

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, nu vede în seceta din ultimele luni o problemă foarte mare pentru producţiile agricole din acest an, care urmează a fi unul normal, deşi nu unul de excepţie, ca 2011.
Astfel, ministrul consideră că există posibilităţi de recuperare pentru a avea în 2012 un an agricol normal deși deficitul de apă din sol înregistrat în toamna anului trecut ar putea afecta anul agricol pe mai multe suprafeţe întinse de culturi.
”Clima şi apa sunt factori importanţi pentru producţia agricolă, iar până la această dată consider că anul nu este unul foarte rău, chiar dacă există un anumit deficit de apă în sol la nivel de ţară. Este posibil să se compenseze acest deficit. Cred că avem nevoie de precipitaţii de peste 150 litri/mp”, a spus Tabără. Acesta a precizat că, deşi s-a anunţat că va fi un an catastrofal, răsărirea grâului este mai bună decât anul trecut.
”Consider că grâul se poate semăna în afara epocii optime cu rezultate foarte bune. Am avut ani în care grâul a răsărit şi în februarie. Grâul nu răsare la fel în fiecare an. Problema numărul unu rămâne cantitatea de apă din sol înregistrată la 1 aprilie. Cu toate acestea, consider că 2012 va fi un an normal pentru producţia agricolă a României, nu unul de excepţie ca în 2011, dar unul normal”, a arătat Tabără.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu