duminică, 8 ianuarie 2012

Să nu luăm exemplu...

Grecia va trebui să restituie circa 425 milioane de euro din subvenţii agricole acordate de guvern în condiţii neconforme cu legislaţia Uniunii Europene, a declarat recent un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Detalii despre modalitatea de restituire a banilor, dar şi dacă aceştia vor proveni de la fermierii care au încasat subvenţiile sau nu, vor fi stabilite după decizia oficială a Comisiei şi publicarea ei în Jurnalul Oficial al UE, a indicat purtătorul de cuvânt. „Depinde de Grecia să decidă cum le va restitui”, a afirmat acesta, întrebat dacă statul elen va trebui să recupereze banii de la fermieri.
Agricultorii greci au obţinut subvenţiile în cauză după ce au blocat autostrăzile la începutul lui 2009 timp de mai multe săptămâni, închizând practic punctele de frontieră cu Bulgaria şi tăind legăturile Atenei cu alte oraşe. Aceştia solicitau subvenţii şi reduceri de impozite pentru a face faţă crizei economice globale.
Astfel, în momentul aprobării pachetului de ajutor de către guvern, ministrul Agriculturii din Grecia a dat asigurări că toate demersurile sunt absolut legale. „Nu există nicio problemă cu Uniunea Europeană”, spunea ministrul agriculturii de la acea vreme, Sotiris Hatzigakis, scrie Agerpres.
Sectorul agricol al Greciei este unul dintre cele mai mari din UE în raport cu dimensiunea economiei naţionale, contribuind cu 3% la PIB. Sectorul s-a restrâns însă considerabil în ultimul deceniu, şi constă acum mai ales din ferme mici, care depind pentru supravieţuire de subvenţiile europene şi de preţurile minime garantate.
sursa: Agerpres

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu