Programul SAPARD a fost creat pentru a sprijini eforturile de aderare a tarilor candidate la Uniunea Europeana, ajutand financiar dezvoltarea mediului rural si a agriculturii. Atunci cand vrem sa obtinem o finantare, prin acest program, trebuie sa ne documentam foarte bine, in functie de tipul de proiect pe care il dormi, astfel incat sa nu avem probleme in nu a primii fondurile nerambursabile. O sa gasiti aici cateva informatii legate de ideea generala si criterii de eligibilitate, extrase din Ghidul SAPARD.
Obiectivele acordarii de fonduri nerambursabile SAPARD se impart in:
- obiective generale, care cuprind: creearea de locuri de munca si de venituri alternative, prin activitati rurare bazate pe agricultura si sivicultura, prin turismul rural, acvacultura, melci si broaste, apicultura, procesarea fructelor de padure, plante medicinale, plante aromatice si arborilor fructiferi.
- obiective speciale, prin care se vrea o diversificare a activitatilor agricole;
- obiective operationale, care cuprind: sustinerea activitatilor agricole in mediul rural si a activitatilor specifice turismului rural, silvoturismului si a ecoturismului; dezvoltarea activitatilor mestesugaresti din mediul rural; crearea de locuri de munca pentru tinerii din mediul rural; sustinerea proiectelor realizate de tineri.
Programul SAPARD este structurat pe patru axe prioritare si unsprezece masuri, dintre care sase au fost acreditate pana in decembrie 2003.
- Axa prioritara 1: Imbunatatirea accesului la piete si a competitivitatii produselor agricole prelucrate;
- Axa prioritara 2: Imbunatatirea infrastructurilor pentru dezvoltare rurala si agricultura;
- Axa prioritara 3: Dezvoltarea economiei rurale;
- Axa prioritara 4: Dezvoltarea resurselor umane.
Ajutorul public acordat in cadrul acestei masuri nu va depasi 50 % din totalul cheltuielilor eligibile.
Contribuţia publica si privata pentru proiecte este de:
- pentru sectoarele lapte si produse lactate, carne, produse din carne si oua, legume, fructe si cartofi, vinificatie, peste, plante textile precum si pentru sectorul cereale:
- minim 50% contributie privata;
- maxim 50% contributie publica, din care:
- 75% contributie Comunitatii (Uniunea Europeana),
- 25% cofinantare nationala (Guvernul Romaniei);
- pentru sectoarele seminte oleaginoase si zahar:
- minim 70% contributie privata;
- maxim 30% contributie publica, din care:
- 75% contributie Comunitatii (Uniunea Europeana),
- 25% cofinantare nationala (Guvernul Romaniei).
In cadrul programului SAPARD se vor finanta proiecte a caror valoare totala eligibila este cuprinsa intre 30000 si 4000000 euro. Valoarea proiectului se va transforma in RON la data intocmirii Studiului de Fezabilitate, conform cursului comunicat de Banca Centrala Europeana. Se poate primi de doua ori un sprijin pe perioada de implementare a masurii, conditia fiind ca valoarea totala eligibila a proiectelor sa nu depasasca 4000000 euro. Mai intai trebuie inchetiat primul proiect, apoi se poate solicita asistenta financiara pentru cel de-al doilea proiect.
O sa prezentam mai jos lista cheltuielilor eligibile, conform Ghidului SAPARD, pentru investitii in exploatatii agricole, ele se impart in:
A. Cheltuieli generale eligibile
- construirea, modernizarea si extinderea cladirilor si instalatiilor conexe;
- achizitionarea de utilaje si echipamente noi, echipament IT si software, necesare in administrarea fermei si în procesul de productie, incluzand cheltuielile de montaj;
- cheltuieli reprezentand plata arhitectilor, inginerilor si consultantilor, taxelor legale, a studiilor de fezabilitate, achizitionarea de patente si licente pentru pregatirea si implementarea proiectului;
- achizitii de masini agricole noi pentru activitatile din cadrul fermei;
- achizitii de mijloace de transport noi, specializate, ca rezultat al indentificarii lor in studiul de fezabilitate sau in memoriul justificativ sau în planul de afaceri;
- unelte si instrumente pentru utilizarea in cadrul fermei;
B. Cheltuieli eligibile specifice
Comform Ghidului SAPARD trebuie impartite pe tipuri de ferme:
a. Ferme de productie vegetala
- lucrari pentru pregatirea terenului, infiintarea sau reabilitarea plantatiilor pomicole si viticole;
- lucrari executate pentru defrişare, pregătirea solului;
- construirea, modernizarea si extinderea cladirilor operationale si a utilitatilor pentru: silozuri, platforme de incarcare, cantare, garaje pentru adapostire utilaje, atelier pentru reparatii, depozit pentru combustibil, sere, cladiri de birouri, prima procesare a productiei fermei;
- utilaje, echipamente si instalatii noi pentru: sere, prima procesare a productiei fermei, sistem de irigare, utilitati, instalatii aferente, producerea si depozitarea furajelor complexe;
- utilaje agricole noi si unelte;
- material saditor pentru plantatii pomicole si viticole.
b. Ferme pentru cresterea animalelor si pasarilor
- construirea, modernizarea si extinderea cladirilor;
- utilaje, echipamente si instalatii noi;
- mijloace de transport specializate pentru ferme;
- animale pentru prima populare;
- animale de inalt potential genetic.
Trebuie sa avem in vedere ca doar “cheltuielile eligibile” se iau in considerare pentru acordarea de fonduri SAPARD nerambursabile. Astfel se gaseste in Capitolul F din Cererea de finantare din Ghidul SAPARD, bugetul proiectului care este atat o estimare a cheltuielilor, cat si platforma maxima pentru cheltuielile eligibile.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu