Iepurii sunt rozatoare care au nevoie de o alimentatie mult mai controlata decat am crede. Multi proprietari de iepuri comit greseli majore. Hranirea iepurelui nu se limiteaza doar la a arunca niste legume si graunte in cusca lui, ci trebuie raportata la nevoile nutritionale si la conformatia sistemului digestiv al acestui rozator. Exista multe si variate tipuri de hrana pe piata, dar nu toate sunt bune sau potrivite.
Vom discuta, in cele ce urmeaza, despre diferitele tipuri de hrana si importanta lor in alimentatia iepurilor.
Tractul digestiv al iepurilor de casa este predispus la imbolnaviri si este influentat in mod hotarator de o hrana optima, echilibrata si adecvata. Hrana combinata alcatuita din nutreturi concentrate cu adaos de furaj verde sau fan are avantajul ca animalele ajung la un grad de saturatie corespunzator.
Iepurii consuma excremente eliminate din apendice care, spre deosebire de excrementele tari, au o forma alungita si consistenta cleioasa, direct din anus si le digera din nou. Acest proces va aparea mai ales atunci cand exista o lipsa de energie sau cand exista un deficit de proteine in rata de hrana.
Valoarea nutritiva a hranei trebuie sa acopre necesarul de energie in faza de crestere si in cea de reproducere, depinzand de concentratia urmatoarelor substante continute in hrana:
• proteina integrala (albuminia)
• fibra vegetala
• hidrati de carbon
• grasimi
• asa numita cenusa brunta
Propriile produse ale gospodariei cum ar fi hrana verde, tuberculii, fanul, paiele, resturile de la bucatarie si de la gradina si plantele salbatice sunt furaje adecvate scopurilor economice. Trifoilul, lucerna, secara furajera, mazarichea si diverse soiuri de varza apartin plantelor de cultura cu care pot fi hraniti iepurii. Daca hrana verde este recoltata devreme, are un continut inalt de proteina integrala si un continut scazut de fibra. Daca taierea are loc mai tarziu, raporturile sunt inverse.
Buruienile sunt consumate cu placere de iepuri dar nu au mare insemnatate in nutritie. Papadia si urzica moarta vor fi oferite iepurilor proaspat recoltate. Nu merita sa fie uscate pentru iarna. Daca hrana verde este adunata de pe marginea drumurilor sau din livezi trebuie avut grija ca plantele sa nu fi fost stropite.
Tabelul „Proprietatile nutritive ale unor plante salbatice, furajere si ale resturilor de mancare” ne ofera o imagine generala asupra plantelor, a resturilor din gradini si bucatarii cu care pot fi hraniti iepurii de casa.
Pentru ca iepurii sa atinga un randament optim, in special in cazul iepuroaicelor gestante sau care alapteaza, se va suplimenta alimentatia animalelor cu hrana tonica, vitaminizata, achizitionata din comert. Nutreturile combinate care se gasesc in comert pot fi administrate ca hrana unica, fiindca producatorul introduce in ele toate substantele necesare animalelor: substante minerale, microelemente si vitamine.
Tehnici de furajare
• Hrana verde recoltata din livezi si de pe campuri nu trebuie sa stea presata in gramezi, mult timp, in depozite mari, deoarece apar repede procese de fermentatie, structura albuminei din hrana verde deteriorandu-se, toate acestea ducand la deranjamente digestive. Plantele radacinoase si tuberiforme care, adeseori, sunt depozitate in gropi, pe camp, trebuie ferite de inghet.
• Furajul uscat ca fanul sau paiele trebuie sa fie depozitate uscate, iar patrunderea soarecilor sau sobolanilor sa fie impiedicata. Daca aceste furaje sunt livrate in saci, trebuie sa fim convinsi ca sacii nu vor permite paturnnderea umezelii in interior. Balotii vor fi ambalati in saci, in asa fel incat aerul sa poata circula, dar pasarile sa nu poata gauri sacii. Sacii gauriti trebuie asezati in pozitie verticala iar continutul folosit cat mai repede. Depozitul pentru furajul varsat este unul obisnuit in fermele profesionale de crestere a iepurilor. Hrana este livrata in vagoanele siloz si, intr-o suflanta, este transportata in silozurile definitive. Ar trebui sa acordam atentie faptului ca presiunea suflului nu trebuie sa depasasca 1 bar si lungimea furtunurilor transportoare trebuie sa fie cat mai mica pentru ca presiunea necesara sa fie mica, existand, altfel riscul sfaramarii furajelor care astfel ar fi mancate fara placere de iepuri, ducand la scaderea furajerii acestora. Exista diferente intre silozurile exterioare si cele interioare in care calitatea forajelor este mai bine mentinuta, fiindca nu exista oscilatii atat de puternice de temperatura.
Distribuirea hranei si cantitatile de nutreturi
Furajele proaspete trebuie administrate in asa fel incat sa nu ramana mari cantitati de resturi si sa fie excluse procesele de fermentatie, daca se intampla acest lucru nutreturile trebuie imediat indepartate din cotet, respectiv din cusca. In cazul hranei verzi este recomandat sa se ofere iepurilor mai multe portii mici pe zi. Hrana trebuie sa fie dozata in asa fel incat iepurii sa nu se ingrase, ingrasarea dauneaza atat iepuroaicelor cat si masculilor.
Portiile de baza trebuie administrate de doua ori pe zi, la jumatate de ora dupa administrare, hrana ar trebui deja sa fie consumata. Tabelul „Date orientative ale programului de furajare al iepurilor de crescatorie”,”Ratii de nutreturi” ajuta la stabilirea unui program de hrana a iepurilor in crescatorii.
Hrana uscata, in special, ajuta la eliminarea ghemelor de par formate in stomac care pot duce la moartea iepurilor.
Aprovizionarea cu apa de baut
Apa de baut trebuie sa stea la dispozitia animalelor in permanenta, in cantitate suficenta, sa fie mereu curata si proaspata.
Un avantaj al hranei verzi il constituie aportul portiei de apa care duce la cresterea cantitatii de urina si previne astfel imbolnavirea organelor urinare.
Se recomanda ca sursele de hrana si apa sa nu fie una langa alta fiindca altfel apa dispersata poate inmuia hrana. Trebuie ca apa sa nu fie foarte rece atunci cand li se da iepurilor. In linii mari este suficent ca apa sa fie pastrata in recipiente tinute acoperite cu un capac, in grajd, inainte de a fi data animalelor.
Cantitatile necesare de apa se gasesc in tabelul: „Valori orientative pentru necesitatea de apa a iepurilor din rase mijlocii la furajarea cu hrana uscata”.
Dupa cum se poate observa nutritia iepurilor reprezinta un proces important in formarea animalului astfel incat acesta sa creasca sanatos. Mai multe informatii cu privire la cresterea iepurilor puteti gasi pe site-ul nostru in sectiunea dedicata „Iepuri”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu